Maasstad Faunabeheer, Tel: +31(0) 611 06 11 10
Voor vrijblijvend advies, neem contact op! +31(0) 6 11 06 11 10
Bestrijding met Roofvogels

HELLEVOETER MANUEL GARCIA IS MET ZIJN ROOFVOGELS DE SCHRIK VAN MEEUWEN EN GANZEN


Met zijn roofvogels jaagt Manuel García overlastgevende meeuwen, konijnen en ganzen de stuipen op het lijf. De valkenier uit Hellevoetsluis is dagelijks actief in de regio Rijnmond. Zijn inzet is gewenst in de haven, maar ook op de golfbaan.

,,Met dit wijf ga ik oud worden.” Niks onbehouwens aan. Valkenier Manuel Garcia heeft het over de steenarend die op zijn dikke leren handschoen heeft plaatsgenomen. Het is een vrouwtje en bij roofvogels worden die ‘wijf’ genoemd. Die van mannelijke kunne heten trouwens ’tarsels’. ,,Ze is nu bijna 2 jaar. Arenden kunnen 40 worden, dus wij komen zo’n beetje gelijktijdig aan het einde van de rit”, gaat Garcia (41) verder. Het gespreksonderwerp zelf loert ondertussen met opengesperde snavel naar hem. ,,Met die open bek zegt ze: ‘donder op, ga weg’.”

Kortom, roofvogels houd je niet omdat ze zo lekker aanhankelijk zijn. ,,Zeker arenden proberen je telkens te laten zien wie de baas is”, zegt Garcia. ,,Daarom blijf ik rustig en doe mijn ding. Ze tolereert me, zo moet je het zien. Tussen mij en de vogels is sprake van een zekere verstandhouding omdat ik ze voer.”

Zijn beide steenarenden hebben hem al eens verwond. Per ongeluk, bij een niet zo precies gelukte landing die pijnlijk eindigde in Garcia’s linkerschouder. Het jongere vrouwtje greep hem echter, zo is de overtuiging, bewust met haar vlijmscherpe klauwen in de rechterknieholte. ,,Ze was boos. Dan knijp je ‘em, moet ik zeggen. Het is een flink litteken.”

Nu bestaat het vrouwvolk in zijn ‘bestand’ van zestien roofvogels sowieso uit pittige tantes. Bij roofvogels is zij ook imposanter dan hij. ,,Ze zijn gemiddeld een derde groter dan tarsels”, vertelt de Hellevoeter.

Ontsnapt

Zijn vrouwelijke slechtvalk is onlangs ontsnapt. ,,Haar mannetje was ziek. Ik weet nog steeds niet precies wat hij had, maar hij lag dood te gaan. Dus ik ging het verblijf in om hem te helpen en toen is zij er snel vandoor gegaan. Omdat ze in de kooi zat, had ze geen zender om. Die dragen mijn vogels alleen als ik met ze ga jagen. Uiteraard heb ik gezocht, maar ik weet dat ze mij niet nodig heeft. Ze kan voor zichzelf zorgen. Die slechtvalk ben ik definitief kwijt. Daar ben ik beroerd van, want ík heb het laten gebeuren. Gelukkig heeft de tarsel het na een antibioticakuur gered, al is hij nog te zwak om te vliegen.”

Manuel Garcia zet zijn roofvogels, behalve de arenden, in voor zijn bedrijf Maasstad Faunabeheer. Dat is in januari 2016 van een ‘uit de hand gelopen hobby’ een officiële onderneming geworden. Maar hij is al sinds zijn in Dordrecht doorgebrachte jongensjaren gefascineerd door de jacht. ,,Mijn moeder was echt anti-jacht, dus ik ben er pas wat mee gaan doen toen ik op mezelf ging wonen.” Dat mondde uit in een valkerij-opleiding en het behalen van een valkeniersakte. Al jaren combineert hij de vogelklussen met een parttime baan bij de politie.

Met zijn vogels (ver)jaagt hij (op) dieren die schade berokkenen. Bijvoorbeeld op de golfbaan in Nieuwerkerk aan den IJssel waar nijlganzen, grauwgranzen en wat Canadese ganzen hun buik vol eten en zich op de greens gedragen of ze de tent er runnen.

Verder meldt hij zich momenteel zeven dagen per week bij een bedrijf in de Europoort om daar meeuwen te verjagen. ,,Anders kan het personeel daar niet buiten werken. Dan hebben ze constant agressieve meeuwen in de nek hangen.” Die ruimhartige aanwezigheid in het havengebied is nodig, bezweert Garcia. ,,Ze mogen geen nesten bouwen en eieren gaan leggen op het terrein van mijn opdrachtgever. Want als dat eenmaal is gebeurd, kun je niks meer. Nestelende meeuwen mag je niet verstoren.”

Het leven van de meeuwen zo a-relaxed mogelijk maken, is een kolfje naar de klauwen van zijn woestijnbuizerd. Een uitheemse roofvogel die van de wetgever mag worden ingezet om bepaalde dieren weg te jagen. Van een boven hen rondcirkelende buizerd worden meeuwen héél nerveus. Als de valkenier het maar lang genoeg volhoudt, daarbij geholpen door zijn hond en een laserlicht, verkassen de krijsende zeevogels vanwege al die dreiging.

Konijnenplaag

Met slechtvalken en haviken kan de valkenier in Nederland jagen op duiven, kraaien, kauwen, konijnen en hazen. Graag zou Garcia eens een serieuze konijnenplaag willen bestrijden. Eind vorig jaar bood hij tevergeefs aan om – gratis beweert de Hellevoeter – de uit de hand gelopen konijnenpopulatie van het Dakpark in Rotterdam-West aan te pakken met zijn haviken en fretten.

Met die dieren gelooft de veertiger er heilig in dat hij de plaag kan smoren. ,,Na een gesprek van de beherende stichting met een boswachter heb ik helaas niks meer gehoord.”

Om met zijn arenden op jacht te mogen, moet de Hellevoeter de landsgrens over. De Nederlandse wet staat deze enorme roofvogels niet toe in de valkerij. ,,In Tsjechië en Slowakije bezoek ik valkeniersmeetings met ze, terwijl ik in Hongarije meedoe aan privé-jachten. In Oost-Europa is het goed jagen op hazen, vossen en reeën.”

Gevraagd naar de roofvogel met de fraaiste jachttechniek moet hij het antwoord schuldig blijven. Terwijl zijn vrouw Amira direct kiest voor de slechtvalk (‘als die zijn duikvlucht naar de prooi maakt, is hij het snelste dier op aarde – dan gaat ‘ie zo 350 kilometer per uur’), kan de valkenier geen keuze maken. ,,Elke vogel heeft zijn eigen charme tijdens het jagen, maar spectaculair is het altijd.”

bron: https://www.ad.nl/voorne-putten/hellevoeter-manuel-garcia-is-met-zijn-roofvogels-de-schrik-van-meeuwen-en-ganzen~a7ca45d9/

Woestijnbuizerd
Stuur ons een WhatsApp Bel direct
× Hoe kunnen we je helpen?