Maasstad Faunabeheer, Tel: +31(0) 611 06 11 10
Voor vrijblijvend advies, neem contact op! +31(0) 6 11 06 11 10
Bedwantsen bestrijden

Wat doen bedwantsen?
Dit ongedierte heeft twee doelen: zich voeden en zich voortplanten. Ze leven van het bloed van mensen of met dat van warmbloedige dieren. Bij een plaag valt op dat de meesten zich in bedden verschansen. In een bed kunnen ze namelijk toeslaan wanneer ze maar willen. Als een bedwants bloed opzuigt, kan hij drie keer zo groot (en rond) worden. Het duurt ongeveer vijf tot tien minuten tot hij klaar is met zijn maaltijd.

Wist je dat bedwantsen ook bedluis of bedbug wordt genoemd maar dat bedwantsen niet kunnen springen zoals vlooien.

Welke kleur hebben bedwantsen?
Bedwantsen zijn bruin, bruin/zwart van kleur en worden donkerder en roder als ze zich aan het voeden zijn.

Kun je bedwantsen zien?
Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 4-5mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook nog wel eens verward met stofmijt.
Bedwantsen hebben 6 pootjes en een plat ovaal lichaam, waardoor ze in de kleinste scheuren en kieren kunnen kruipen.

Hoe vaak voeden bedwantsen zich?
Ze hebben genoeg aan één beet per week om zich te voeden. Dit doen ze vooral ’s nachts, want ze hebben een hekel aan licht. Overdag kunnen ze ook bijten, maar dan alleen als ze heel hongerig zijn.

Hoe lang kan een bedwants zonder eten?
Bedwantsen kunnen wel 35 weken zonder eten en dat betekent dat ze dus de langste reizen kunnen overleven. Eenmaal thuis kruipen ze je koffer uit en verspreiden ze zich in je huis. Bedwantsen kruipen bijvoorbeeld letterlijk bij je in bed, want daar leven ze het dichtst bij hun voedselbron: jouw bloed.

Voortplanting
Een vrouwelijke bedwants legt voortdurend eitjes. Ze kan wel 200 – 500 eitjes in haar leven leggen. Een eitje kan zich binnen 45 dagen in een volwassen bedwants ontwikkelen (als de condities hiervoor juist zijn), die ook weer deel gaat nemen aan de voortplanting. Hierdoor heb je binnen de kortste keren een bedwantsenplaag!

Eitjes
Bedwantsen leggen groepjes van eitjes in matrassen, specifieker, in de kleinste openingen van een matras. De eitjes zijn ovaal, wit en ongeveer 1 mm groot. Door de kleur en de omvang zijn ze erg moeilijk tot bijna nooit te zien. De eitjes komen na ongeveer twee weken uit.

Nimfen
Voordat een bedwants in de volwassen fase komt, bevindt hij zich eerst in de larve fase en moet hij zich ongeveer vijf keer voeden met bloed van mensen. Elke keer dat hij zich voedt, wordt de nimf ongeveer een halve millimeter groter tot dat hij ongeveer 5 millimeter groot is en volwassenheid heeft bereikt.

Volwassen bedwants
Een volgroeide bedwants wordt maximaal 5 mm lang. Hij is donkerbruin van kleur en zijn platte, ovale lijfje lijkt wel een beetje geschubd. Op zijn kop heeft hij twee voelsprieten. Net als de meeste insecten heeft hij zes poten.

Bedwants uitwerpselen
Deze lijken op rood tot zwarte vlekjes. Hun uitwerpselen zijn gemaakt van jouw bloed, daarom de kleur rood tot zwart. Meestal moeten ze snel na een bloedmaaltijd poepen, waardoor je de vlekjes vaak in je lakens of ergens anders op je bed aantreft. De vlekjes zijn klein, maar kunnen toch een duidelijke donkere vlek achterlaten.

Vervellingshuidjes
bedwantsen moeten vervellen om naar de volgende stap in hun levenscyclus te gaan. Bedwantsen vervellen 5 keer, dan zijn ze volwassen. De vervellingshuidjes vind je vaak achter het hoofdbord, achter plinten en de matrasranden.

Zoete geur
Mensen geven soms aan dat ze een vreemde zoete geur ruiken. Dit horen we alleen als het om een heel groot aantal bedwantsen gaat.

Bedwantsen in huis: waar kan ik ze vinden?
Deze beestjes kunnen zich overal in verschuilen. Bedwantsen verspreiden zich gemakkelijk van kamer naar kamer. Ze kunnen zich via je vuile was en spouwmuren verplaatsen naar andere kamers. Dus niet alleen in je bed, ook al zullen de meeste zich wel daar bevinden. Bekijk hier een checklist van de mogelijke plekken:

• In kussens, lakens en dekens
• Tussen lattenbodems
• In kieren van frames
• Achter schilderijen of posters
• In (auto-)bekleding
• In je eigen kleding
• Naden, kieren en plinten (in muren, vloeren e.d.)
• In of achter contactdozen
• In meubels (vooral in nachtkastjes omdat deze zich dicht bij het bed bevinden)
• In bed frames of in of achter het hoofdbord
• In matras naden
• In en onder tapijten en vloerbedekking
• In gaatjes voor schroeven
• Tussen houten vloerplanken
• In stopcontacten
• In gescheurd stucwerk
• Achter loslatend behang
• In en achter nachtkastjes en kasten

Zijn bedwantsen gevaarlijk voor mensen en dieren?
Bedwantsen zijn vooral heel vervelend. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat bedwantsen met hun beten ook ziektes kunnen overdragen. Bedwantsen kunnen wel dragers zijn van bepaalde ziektes.

Hoe komt u van bedwantsen af?
Probeer ze vooral zo veel mogelijk op één plek te houden. Verplaats geen besmette voorwerpen naar andere kamers, want daarmee verspreid je de plaag.
De ongediertebestrijder zal eerst een visuele inspectie uitvoeren. Dit betekent dat hij op zoek zal gaan naar sporen van bedwantsen. Vaak herkent hij die sporen al op basis van zijn kennis en ervaring.
Ga niet zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag. De bedwants kan resistent worden.
Denkt u dat u bedwantsen hebt meegenomen van uw vakantie? Was dan uw wasgoed uit uw koffers direct in de wasmachine op 60 graden of hoger.
Droog daarna de was in een droger of strijk de was zo heet mogelijk.
Stop de koffers met de spullen die niet zo heet gewassen mogen worden in een vriezer. De temperatuur in de vriezer moet -14 graden celsius zijn of kouder. Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. De koffer moet een week in de vriezer blijven om er zeker van te zijn dat de bedwantsen en eitjes echt dood zijn. 

Bedwantsen bestrijden kost €299,- inclusief btw. Er zijn geen extra kosten. Sterker nog, wij geven garantie!

Serviceabonement, een goed plan voor bedrijven!

Een service abonnement voor u als bedrijf of particulier is natuurlijk ook mogelijk. Dit houdt in dat wij bijvoorbeeld per 4 weken u zullen bezoeken.

Het doel van deze inspecties is het controleren van uw bedrijf of woning op de aanwezigheid van ongedierte zoals bijvoorbeeld Bedwantsen, kakkerlakken, muizen of ratten. Aan het eind van de inspectie zullen de bevindingen worden opgeschreven in een logboek zodat een controlerende instantie kan zien wat er in uw bedrijf of woning aan de hand is en welke maatregelingen er zijn getroffen. Omdat de invulling van een abonnement zeer divers kan zijn zullen we eerst uw wensen  bespreken en zo een passend preventief plan voor u maken.

Service abonnementen bieden wij aan al vanaf €50,- ex btw per maand inclusief eventuele bestrijdingen.

Insecten
Insecten

Gelukkig hebben we bij Maasstad Faunabeheer genoeg middelen voor de bestrijding van onder andere bijen, wespen en hommels.

Zoogdieren
Zoogdieren

Bij Maasstad Faunabeheer weten wij raad bij de bestrijding van onder andere konijnen, ratten, muizen en mollen.

 

Stuur ons een WhatsApp Bel direct
× Hoe kunnen we je helpen?