Maasstad Faunabeheer, Tel: +31(0) 611 06 11 10
Voor vrijblijvend advies, neem contact op! +31(0) 6 11 06 11 10
Hommels bestrijden

Hommels bestrijden

De Hommel (Bombus)

Hommels leven, net als bijen, van nectar en stuifmeel. De suikerrijke nectar is de energiebron van de hommel. Hommels kunnen tot wel 2 uur achter elkaar stuifmeel verzamelen tot een gewicht van 60% van hun lichaamsgewicht. Het stuifmeel kunnen de vrouwtjes met behulp van nectar en hun voorpoten tot een klompje samen plakken aan hun achterpoten en zo vervoeren naar het nest. Hommels kunnen afstanden afleggen tot ongeveer twintig kilometer van het nest om voedsel te zoeken maar meestal vliegt een hommel niet meer dan vijf kilometer van het nest. In het voorjaar gaat de koningin eerst een beetje nectar en wat stuifmeel verzamelen. Na enkele weken zoekt ze een geschikte plek voor haar kolonie. In de nestruimte wordt een bolvormig nest van 3 tot 5 centimeter in doorsnee van plantendeeltjes gemaakt. Hommels maken bij voorkeur geen nest in de grond, maar juist op hogere plaatsen, zoals in oude vogelnesten, vogelhuisjes en in holle bomen. Van was worden de eerste broedcellen op een soort voorraadpotje gemaakt dat gevuld wordt met stuifmeel. Een tweede potje van was wordt gevuld met nectar, dat de koningin ‘s nachts of op dagen met slecht weer als voedsel gebruikt. In elke broedcel worden verscheidene bevruchte eieren gelegd. De koningin legt in totaal vijf tot vijftien eieren. Ze broedt de eitjes deels zelf uit. Na vier dagen komen de larven uit de eitjes. Als ze volgroeid zijn spinnen de larven zich vlak voor de verpopping in. Het spinsel om de pop wordt hard en vormt zo een cocon. Elke larve maakt zijn eigen cocon. Op deze cocons bouwt de koningin nieuwe broedcellen en legt weer eitjes in deze broedcellen. Zo vormt de koningin een volkje van ongeveer tachtig a honderd hommels.

Het nut van Hommels

Hommels zijn nuttige insecten voor de bestuiving. Ze worden veel in de glasteelt toegepast omdat ze beter in de kassen blijven. Over het algemeen zijn hommels niet zo efficiënt als bijen. De volkeren zijn aanmerkelijk kleiner en hommels eten ook stuifmeel van onrijpe bloemen, waardoor deze niet goed bestoven worden. Bovendien komt de hommel met zijn lichaam niet altijd langs de meeldraden, zodat de bloem niet goed wordt bestoven. Daarnaast zijn bijen in staat om hun soortgenoten kenbaar te maken waar veel rijpe bloemen bloeien. Hommels kennen deze vorm van communicatie niet.
Hommels verwijderen

Als het mogelijk is zullen onze imkers het nest vakkundig verwijderen. Het hommelnestje wordt in een kastje geplaatst. Het hommelnestje zal op onze hommelstand een nieuwe plaats krijgen.

Het verwijderen van een hommelnest kost 65,- all-in (Incl btw). Er zijn geen verborgen kosten. Sterker nog wij geven één seizoen garantie!

Insecten
Insecten

Gelukkig hebben we bij Maasstad Faunabeheer genoeg middelen voor de bestrijding van onder andere bijen, wespen en hommels.

Zoogdieren
Zoogdieren

Bij Maasstad Faunabeheer weten wij raad bij de bestrijding van onder andere konijnen, ratten, muizen en mollen.

Stuur ons een WhatsApp Bel direct
× Hoe kunnen we je helpen?