Maasstad Faunabeheer, Tel: +31(0) 611 06 11 10
Voor vrijblijvend advies, neem contact op! +31(0) 6 11 06 11 10
Vliegen Bestrijden

Vliegen
Vliegen vormen een risico voor de gezondheid van mensen maar ook voor dieren. Vliegen landen regelmatig op rottend materiaal, uitwerpselen, voedsel en andere oppervlakken. Vliegen verspreiden daardoor tal van ziekten, zoals salmonella, dysenterie, tuberculose, cholera en parasitische wormen. Sommige soorten vliegen bijten mensen en dieren. Om deze redenen is het essentieel om vliegenoverlast te voorkomen en te bestrijden.

Vliegenplaag
Een vliegenplaag kan zich heel snel ontwikkelen, zowel in huis als op uw bedrijf. Als een klein vliegenprobleem onopgemerkt blijft, kan zich in een korte tijd een grote vliegenplaag ontwikkelen. Gedurende het leven van een vlieg, ongeveer 30 dagen, legt een vrouwtjes vlieg tussen de 400 en 600 eitjes. Vliegen kunnen zich in slechts enkele dagen ontwikkelen van eitje tot volwassen insect. Voor een effectieve vliegenbestrijding is het belangrijk vast te stellen om welk soort vlieg het gaat, omdat iedere vlieg een andere leefgewoonte heeft.

Klustervliegen bestrijden
Klustervliegen zijn eigenlijk drie soorten vliegen die in zwermen beschutting zoeken in huizen of kantoorgebouwen. Het gaat om de klustervlieg Pollenia rudis, grasvlieg Thaumatomya notata en de herfstvlieg Musca autumnalis. Klustervliegen lijken op een grote kamervlieg. De klustervlieg heeft veel goudkleurige haartjes op de bovenzijde van de thorax, heeft een asgrijs abdomen en wordt ongeveer 8 mm lang. De herfstvlieg lijkt ook veel op de kamervlieg, maar heeft een andere vleugeladering; het abdomen is geel met een zwarte rugstreep. De herfstvlieg wordt ongeveer 6 tot 7 mm lang. De grasvlieg is geelglanzend, heeft drie zwarte strepen op de bovenzijde van de thorax en wordt ongeveer 3 mm lang. De herfstvlieg lijkt vooral veel op een fruitvlieg.
Herfstvliegen en klustervliegen geven de voorkeur aan bepaalde gebouwen als overwinteringsplaats en keren daar ieder jaar terug. Klustervliegen zoeken altijd de bovenste verdiepingen van een gebouw op. Sommige gebouwen hebben daarom ieder jaar opnieuw last van klustervliegen, terwijl andere gebouwen er nooit last van hebben.

Leefwijze van Klustervliegen
De larven van klustervliegen leven op regenwormen; ze eten de wormen van binnenuit op. Het larvestadium duurt ongeveer drie weken, waarna het popstadium zich aandoet dat vervolgens twaalf dagen duurt.

Overlast van Klustervliegen
Aan het eind van de zomer en in het vroege najaar gaan de eerste klustervliegen op zoek naar een geschikte plaats om te overwinteren. In het voorjaar zullen de vliegen die de winter hebben overleefd, ontwaken en weer actief worden. Ook in deze periode van het jaar zorgen klustervliegen voor veel ergernis en overlast.

Klustervliegen bestrijden
Overlast door klustervliegen kun je op verschillende manieren oplossen. Je kunt op de volgende manieren klustervliegen bestrijden:
Kieren en gaten afdichten. De belangrijkste preventieve methode tegen overlast van klustervliegen is het afdichten van kieren en gaten in de buitenmuur. Hierdoor voorkom je dat de vliegen zich een weg naar binnen kunnen banen. Het is geen oplossing wanneer de vliegen al binnen zijn, maar het zal de overlast in de komende jaren wel aanzienlijk kunnen beperken.
Behandelen met insecticide. Door de ruimte waar de klustervliegen zich bevinden te behandelen met insecticide kan de huidige vliegenplaag effectief bestreden worden.
Vliegenlampen zijn een uitstekende methode om klustervliegen te bestrijden. Klustervliegen zelf bestrijden is mogelijk wanneer u last heeft van slechts enkele vliegen.
Wanneer er grote aantallen klustervliegen in huis of op kantoor voor overlast zorgen, dan is professionele bestrijding verstandig.
Na het onderzoek zal een medewerker van Maasstad Faunabeheer u een passende manier voor de bestrijding van de vliegen aanraden. Dit kan één manier zijn maar kan ook een combinatie van de volgende mogelijkheden zijn:
• Lokmiddelen
• Bemisten
• Larvicide
• Fly Bags
• Vliegenvallen

Vul het contactformulier in of bel 06-11061110 voor advies en een gratis offerte.

Stuur ons een WhatsApp Bel direct
× Hoe kunnen we je helpen?