Welke vlooiensoorten komen in huis voor?
In België en Nederland bestaan ongeveer vijftig soorten vlooien. We beperken ons tot twee soorten vlooien welke het meest in onze woningen voorkomen.
Kattenvlooien in huis
De meest voorkomende vlo is de kattenvlo. Deze vlo bijt uw huisdier en veroorzaakt daarbij pijn en jeuk. Zit uw kat zich vaak fel te krabben, bijt hij in zijn vacht of springt hij ineens op? Grote kans dat uw dier vlooien in de vacht heeft en u mogelijk een vlooienplaag in huis.
Hondenvlooien in huis
De hondenvlo komt minder vaak voor dan de kattenvlo. Deze vlooiensoort is bruinzwart van kleur. U kunt de vlooien met een vlooienkam verwijderen en op een wit papiertje leggen. Zo kunt u snel zien of u met de hondenvlo te maken heeft. Hondenvlooien kunnen overigens ook katten en mensen bijten. Hoewel het uiterlijk verschilt tussen de kattenvlo en de hondenvlo veroorzaken zij echter wel dezelfde symptonen.
Wat zijn de gevolgen van vlooien in huis?
Vlooien leven van het bloed dat ze na de beet opzuigen. Zo’n vlooienbeet veroorzaakt jeuk. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar in sommige gevallen veroorzaakt een vlooienbeet huiduitslag. Een vlooienbeet wordt gekenmerkt door kleine zwarte vlekjes met een rode rand. De zwelling is minder uitgesproken dan bij andere insectenbeten. Vlooien bijten vaak op uw voeten of onderbenen. U voelt een vlooienbeet meestal direct, maar het doet niet echt pijn. Een vlo bijt vaak twee of drie keer in hetzelfde gebied op zoek naar bloed. Kleine kinderen lopen meer risico om gebeten te worden, vooral als ze op de grond spelen. Ze zijn meestal ook gevoeliger voor de beten dan volwassenen.
Vlooien herkennen
Er bestaan veel soorten vlooien, de meeste zijn 2-3 mm lang en rood of bruin van kleur. Volwassen vlooien doorboren de huid van zoogdieren of vogels om bloed op te zuigen. De larven voeden zich met organisch materiaal in tapijten of beddengoed; een goede hygiëne kan hun levenscyclus vertragen.
Vlooiencocons kunnen wel twee jaar of langer in rust blijven en dan worden gewekt door de trillingen van voetstappen. In lege huizen leidt een vlooienplaag vaak een slapend bestaan, om tot uitbarsting te komen wanneer er weer mensen in het huis trekken.
Vlooien bestrijden kost €195,- inclusief btw. Er zijn geen bijkomende kosten. Sterker nog, wij geven garantie!